Nieuws

Bioeconomy Manifesto aangeboden aan de Europese commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie

Gepubliceerd op
20 november 2017

Op 16 november heeft het StakeholdersPanel Bioeconomy haar Manifesto aangeboden aan Carlos Moedas, Europees commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie als onderdeel van de Bioeconomie beleidsdag. Stakeholders in het European Bioeconomy Manifesto laten daarmee zien hoe zij willen bijdragen aan de transitie naar een Europese circulaire bioeconomie.

Vertegenwoordigers van grote en kleine bedrijven, NGO’s, biomassa producenten, regio’s en universiteiten uit heel Europa als lid van de European Bioeconomy Stakeholders Panel hebben het Manifesto opgesteld, gebaseerd op het Building Blocks document, gemaakt tijdens het Nederlands EU voorzitterschap ?)  in het eerste helft van 2016.  Gezamenlijk is de overtuiging dat Europa een leider kan zijn in het ontwikkeling van een duurzame bioeconomie.

Via twitter gaf Carlos Moedas de omvang van groei aan in zijn tweets "bioeconomie € 2,2 triljoen vertegenwoordigt van de economie van de EU en 9% van zijn personeel" en dat "tegen 2025 het doel is dat elke euro die wordt geïnvesteerd in door de EU gefinancierd onderzoek naar bio-economie, 10 euro toegevoegde waarde zal genereren".

Wageningen University & Research draagt bij

WUR medewerkers Christine Bunthof, Brenda Kuzniar en Gerlinde van Vilsteren droegen bij aan dit Manifesto. Christine Bunthof (WUR - Joint Programming) heeft als editor een belangrijke bijdrage geleverd, Brenda Kuzniar (WUR - Platform Bioeconomie ERA-Netten) heeft het beeldmerk ontwikkeld, en Gerlinde van Vilsteren (WUR - CBBE) werkt aan de actielijn Education & Training aan een Europees netwerk, met de universiteit van Lodz  en het Spaanse FIAB.