Nieuws

Logistiek en ketens stonden centraal tijdens vierde Biobased docentendag

Gepubliceerd op
1 februari 2016

Op de Centre for Biobased Economy (CBBE) docentendag op 21 januari 2016 waren zo’n 35 docenten aanwezig. De dag op Hogeschool Inholland Delft stond het teken van de Biobased Logistiek & Ketens. Een onderwerp dat onderdeel uitmaakt van de duurzame samenleving.

Tijdens de dag kwamen biobased vraagstukken aan bod;  zoals hoe we zorgen dat de grond gezond blijft, zodat we volhoudbaar (duurzaam en vol te houden in de toekomst) biomassa, de grondstof voor de biobased economy, kunnen blijven gebruiken? Hoe we omgaan met huidige ketens waarin schakels in de biobased economy een andere functie krijgen of zelfs wegvallen? Maar ook hoe cre de verantwoordelijkheid neemt voor het vormen van deze nieuwe schakels?

Bewustwording consument

Hans Dagevos van Wageningen UR presenteerde recent onderzoek, waaruit blijkt dat de Europese consument zich nauwelijks bewust is van de biobased economy. Dit terwijl in de maatschappij steeds meer biobased voorbeelden te zien zijn. Over een voorbeeld hiervan vertelde Huib Burggraaf, Van der Windt verpakkingen. Dit bedrijf produceert onder andere biobased verpakkingsmateriaal, dat niet alleen het product beschermt, maar waarbij tijdens ontwerp en de productie ook nagedacht is over het vervoer en de bijzondere kenmerken en de houdbaarheid van het te verpakken product. Ook werkt het bedrijf aan bewustwording bij de consument door een speciaal label op de biobased verpakkingen.

Workshops

DSC01730_bw.jpg

Tijdens de workshops in de middag wisselden de deelnemers van gedachten over het verminderen van voedselverspilling en hergebruik van de reststromen, landschappelijke inrichtingen in een biobased economy en het samenspel van onderzoek en onderwijs in de biobased economy. Uit de discussies bleek wederom het enorme belang van het onderwijs tijdens deze transitiefase van fossiele grondstoffen naar groene grondstoffen. Als afsluiter is in het Composietenlab van Hogeschool Inholland Delft getoond hoe natuurvezels in bio composieten toegepast kunnen worden.

CBBE docentendagen

Tijdens de CBBE docentendagen komen docenten uit het MBO, HBO en WO bijeen om zich te verdiepen in de verschillende aspecten van de biobased economy. De komende CBBE docentendag volgt in mei of juni 2016.