Nieuws

Eerste biobased banken op Schiphol

Gepubliceerd op
12 april 2016

De eerste 'biobanken' staan te pronken op het centrale plein bij Schiphol Plaza. Het 'biobased' straatmeubilair is een visitekaartje en toont perspectief voor de circulaire economie. De banken zijn mede ontworpen en gemaakt door studenten van de Inholland-opleidingen Luchtvaarttechnologie en Tuinbouw & Agribusiness. In het project werken Inholland Delft, luchthaven Schiphol, gemeente Haarlemmermeer, Strukton Prefab Beton, kennismakelaar TheSolidGrounds (TSG), hennepspecialist Hempflax en de Miscanthusgroep samen.

De samenwerkingsovereenkomst Biobased Straatmeubilair in augustus 2015 was een nieuwe stap richting een biobased economy. Niet alleen op Schiphol, maar ook op andere publieke locaties in de gemeente Haarlemmermeer komen banken te staan.

Banken van Olifantsgras en hennep

In het gebied bij de start- en landingsbanen van de luchthaven Schiphol wordt olifantsgras (Miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen zijn niet alleen vogelwerend (veiligheid voor de luchtvaart) en geluidsabsorberend maar dit vezelversterkende plantenmateriaal vormt het biocomposiet en biobeton waar het straatmeubilair van gemaakt wordt.

Vanuit het Center for Biobased Economy (CBBE) én het Inholland-thema Duurzaam is destijds door Inholland Delft het initiatief genomen om straatmeubilair te maken van diverse vezelgewassen. Als echte pioniers zijn experts van het Inholland Composietenlab en Inholland-studenten aan de slag gegaan met dit project. Uiteindelijk is het studenten Luchtvaarttechnologie(en de Engelstalige variant Aeronautical Engineering)  gelukt om het omhulsel van vlas en hennep voor de eerste twee banken te maken. Er volgen nog zes. Naast de studenten Luchtvaarttechnologie zijn ook studenten Communicatie van Inholland Den Haag en Tuinbouw & Agribusiness (Delft) betrokken. De studenten zijn met het project Biobased Banken genomineerd voor de 'Wij Inholland award 2016', die begin september wordt uitgereikt.

Nieuwe productiemethode

Volgens Willem Kemmers, Inholland-projectleider Biobased Economy en studentenbegeleider, verliep dit proces niet van een leien dakje. “Dat kan ook niet en moet ook niet omdat het een geheel nieuwe productiemethode is. De studenten leren er alleen maar van.”

Martijn van Meijel, derdejaars Luchtvaarttechnologie, testte het biocomposiet en hielp mee met het produceren van de mal. "Dat is de gietvorm waarin de banken zijn gegoten. In het begin lukte dat niet omdat de hars niet goed uitharde." Leerpunt voor de volgende keer? "Kritischer kijken naar het werk dat moet worden gedaan. Als ingenieur moet je alle mogelijke problemen overzien en proberen te voorkomen."

Financiele, ecologische en sociaalmaatschappelijke kosten en baten

Ook Marco van Adrichem, student Tuinbouw & Agribusiness, heeft veel geleerd van dit project. Hij stelde een kosten-batenanalyse voor de biobased banken op. Daarbij hield hij niet alleen rekening met de financiën, maar ook met de ecologische en sociaal-maatschappelijke gevolgen. Volgens Marco zijn zaken als een pakket van eisen, communicatie en het delen van informatie van essentieel belang voor het slagen van het project.