Nieuws

Bedrijven met biobased ambities innoveren sneller met kennis vanuit onderwijsinstellingen

Gepubliceerd op
15 oktober 2015

Op 8 oktober organiseerden CBBE, IGEV en RVO een bijeenkomst met als titel “Groene Innovatie, hype of noodzaak” voor 100 enthousiaste deelnemers. Het CBBE verzorgde onder leiding van Gerlinde van Vilsteren (Wageningen UR) de deelsessie “Biobased products: meer rendement uit biomassa”.

Nicolette Klijn van HarvestaGG liet zien hoe verschillende producten uit een speciale grassoort gewonnen worden. Het gras levert LNG (vloeibaar aardgas) op als brandstof voor vrachtverkeer, via persen en fermentatie een eiwitrijke diervoerder en een compostkorrel waarmee de bodemstructuur sterk wordt verbeterd. De planning voor een productielocatie is in een vergevorderd stadium, mede op basis van de meetgegevens van CAH Vilentum. Han van Kasteren en Annemarie van Leeuwen van CAH Vilentum voeren al een aantal jaren projecten samen met HarvestaGG uit, waar studenten en docenten een interessante leeromgeving vinden. De nieuwe locatie levert 10-15 fte aan werkgelegenheid op.

Rene Kort presenteerde als vertegenwoordiger van één van de oudste biobased bedrijven van NL, Schut Papier, zijn visie als Natural Captain. Nieuwe vezelgewassen bieden kansen voor niche markten waar specifieke eigenschappen gevraagd worden. Samen met BKC, HAN en Wageningen UR onderzoekt Schut Papier de cascadering van miscanthus. Korte vezels voor bijmenging van recycle pulp en bij langere vezels toepassing in hoogwaardige papiervarianten of als vezels in biocomposieten. Karin Struijs en Richele Wind van HAN onderzoeken welke inhoudsstoffen in Miscanthus rendabel zijn voor food (vanille) en non food (anti-stollingsmiddelen). Het project is in de fase waarin partners gezocht worden voor opschaling.